Färjestad U16 Elit först ut att använda våra produkter

September 17th, 2020

u16 färjestad Ovan: på bild Victor Westh, Victor Kinell, Gustav Ling

Den 26:e augusti var det dags. Första laget att träna med vår nya produkt F20 stod redo, fulla av förväntan. Spänningen var stor, men antagligen allra störst hos oss som tagit fram produkten och nu äntligen skulle få se den användas - på riktigt. Efter lång tids testning, utvärdering och justeringar av prototyper var det underbart att se det ske i verkligheten. Laget - Färjestad U16 Elit med tränaren Pontus Lägge i spetsen, hade hört talas om produkten på förhand då Pontus är bekant med Pierre Johnsson, delägare i HeadzUP Sport AB och den som ligger bakom själva idén till produkten.

Pontus berättar: Då jag sedan tidigt pratat och diskuterat produkten med Pierre har det varit otroligt roligt att följa dess resa från tanke till faktisk produkt som numera går att fästa på mina spelares hjälmar. Då den moderna ishockeyn ständigt ökar i tempo krävs att vi som coacher och arbetsledare vässar och optimerar deras utbildning. Naturligtvis även för att undvika och minska alla de hjärnskakningarna som varit ett stort bekymmer under de senaste säsongerna.

Mina förväntningar på produkten är att spelarna får ett nytt och roligt verktyg som kommer att stärka varje individs puckhantering. Spelarna tvingas att få upp sin blick, vilket kommer att stärka deras spelsinne och ge fler inputs som blir värdefulla i spelet. Ju mer vi kan få in i vår processor (hjärnan) med synintryck, desto lättare och bättre kommer vi kunna sortera ut de alternativ och möjligheter som behövs för specifik situation.

utetraning

Ungdomarna började dagens träning utomhus utanför Löfbergs Arena denna varma sensommardag. Med klubba och hjälm - med synfältsreduceraren F20 fastsatt på gallret - utfördes ett flertal övningar i att kontrollera klubba och puck utan att titta ner på dem. Bland annat en parövning där den ena spelaren står och håller i en klubba rakt fram som ett slags hinder, medan den som utför själva övningen skall dribbla runt och omkring sin kamrat utan att slå i dennes klubba, och förstås samtidigt ha full kontroll på pucken. En till synes svår övning men väldigt bra träning i just teknik och kontroll.

lagge Tränare Pontus Lägge

Med den spelutvecklingen vi har idag, när spelsinne, puckhantering och att som spelare skapa sig tid och yta på plan blir direkt avgörande, handlar mycket om att man som spelare håller upp blicken och vidgar sitt eget perspektiv i spelet. Med andra ord att samla så mycket information som det bara går för att sedan kunna ta ett bra beslut på plan, menar Lägge.

Efter ca 45 min utomhusträning bytte ungdomarna om till full ishockeymundering och fortsatte träningen inomhus på isen. Även här fortsatte övningarna med F20 på gallren. En del provade på att använda både nederdel och överdel, medan andra nöjde sig med nederdelen. Spelarna provade på både dribblingar, skottövningar och passövningar med produkten på.

Tränare Lägge kommenterar: Första träningen med F20 var såklart annorlunda gentemot våra tidigare träningar. Trots att vi använde oss av samma övningar som vanligt, vilket jag tror är viktigt. Ur ett tränarperspektiv ser jag en fördel i att enkelt kunna avancera en övning på ett smidigt sätt. Då kan vi stimulera varje enskilds individuella behov på ett enkelt sätt genom att ta av, sätta på eller öka övningens svårighetsgrad. När spelarna tog av sig produkterna kunde vi direkt se en skillnad i spelet där spelarna automatiskt höll blicken kvar uppe, vilket är väldigt positivt.

Efter träningen fick vi tillfälle att fråga några av killarna hur de tyckte att träningspasset med dessa produkter hade varit, och om de trodde att detta är en produkt som de kommer att kunna dra nytta av. Samtliga tillfrågade var rungande överens om att det var roligt att använda F20 och att produkten skulle hjälpa dem att finslipa deras tekniska förmåga på isen samt kunna få en bättre överblick på isen och därmed ha en bättre chans att kunna undvika eller ta emot tacklingar på ett bättre sätt.

“Det var väldigt roligt att testa denna produkt. Det var svårt men när man sedan tog av sig den så kände man direkt att det redan var stora skillnader. Det blir lätt att man glömmer att hålla upp huvudet, och det är ju väldigt viktigt i dagens hockey. Det känns som en bra produkt!” /Arvid Lind, 15

Pontus är också nöjd: - Jag ser därför en otrolig fördel med att använda produkten på våra träningar då spelarnas fokus och koncentration ökar samtidigt som det ger en större inlärning i de olika momenten. Dessutom ger produkten ett uppsving i deras egen nyfikenhet vilket bidrar till en positiv inlärningskurva, säger han.

Publiserat av Headzup Sport, September 17th, 2020